Verzekeringen en scheiden

Gepubliceerd op 12 maart 2021 om 08:46

Scheiden en verzekeringen

 

Vandaag een blog over verzekeringen. Zelf kom ik oorspronkelijk uit de wereld van verzekeringen en in mijn samenwerkingen met assurantie kantoren krijg ik regelmatig op het hart gedrukt vergeet de verzekeringen niet te bespreken bij een scheiding.

Het is wellicht niet het eerste waar mensen aan denken maar bij een scheiding gaan de twee partijen twee verschillende huishoudens vormen en daarbij horen dus nieuwe of aangepaste verzekeringen. Ik zal hieronder de meest voorkomende verzekeringen bespreken.

De inboedelverzekering :  Bij een scheiding wordt de inboedel verdeeld of de ene partij houdt de inboedel en de andere partij krijgt een bedrag waarmee nieuwe inboedel gekocht gaat worden. Vergeet dan niet om de bestaande inboedelverzekering over te zetten op één naam, check de verzekerde som en geef een eventuele verhuizing door. Eén van de partijen sluit daarna een eigen  inboedel verzekering.

De opstalverzekering: Deze verzekering is uiteraard gekoppeld aan de woning en als deze woning door een partij wordt overgenomen dan kan deze partij de opstalverzekering aanhouden en de naamswijziging doorgeven. Als de andere partij ook een woning aanschaft dan zal er een tweede opstalverzekering gesloten worden.

De autoverzekering: Als er een gezinsauto is dan neemt één van de partijen de auto over en de andere partij krijgt de helft van de waarde in geld toebedeeld. De verzekering staat meestal op naam van één van de twee partijen en dus de opgebouwde schade vrije jaren ook. Deze jaren kunnen niet gedeeld worden. Het kan voorkomen dat door bemiddeling  van een assurantie tussenpersoon dat de tweede partij ook extra treden zou kunnen krijgen bij een betreffende verzekeraar maar dat is zeker geen recht. Men kan ook afstand doen van de schade vrije jaren. Dus de verzekerde die op de polis staat doet afstand van de schade vrije jaren zodat deze op naam overgeschreven kunnen worden van de ex partner omdat deze de schade vrije jaren mede heeft opgebouwd.

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren  (AVP): Deze verzekering heeft op dat moment een gezinsdekking van 2 of meer personen als er geen kinderen zijn dan zou deze omgezet moeten worden naar een alleenstaande dekking als er wel kinderen zijn dan sluit de partij waar de kinderen zijn ingeschreven de gezinsdekking af en de andere partij kiest voor een alleenstaande dekking.

De ziektekostenverzekering: Ook deze verzekering dienen beiden partijen op hun eigen naam af te sluiten en de partij waarbij de  eventuele kinderen staan ingeschreven die verzekerd ook de kinderen mee op zijn of haar ziektekostenpolis.

De overlijdensrisicoverzekering gaat mee met de verzekeringsnemer en hierbij is het even belangrijk dat indien een ex partner als begunstigde staat genoemd dit desgewenst wordt aangepast.

De  levensverzekering kan gekoppeld zijn aan een hypotheek en in dat geval kan het zijn dat de partij die de woning overneemt en de hypotheek ook  de bijbehorende levensverzekering ( kapitaal verzekering eigen woning)  overneemt. In het geval van een gezamenlijke woning zal de waarde 50/50 moeten worden verdeeld. Er zijn ook levensverzekeringen met een waarde opbouw die niet gekoppeld zijn aan een eigen woning en in dit geval kan de verzekering afgekocht worden en de waarde worden verdeeld. Ofwel de polis wordt gesplitst en er ontstaan 2 aparte polissen of één van de twee partijen krijgt de verzekering toebedeeld. Ik laat de fiscale consequenties in deze blog buiten beschouwing.

Als er nog vragen over zijn neem dan contact met mij op. Ik werk ook samen met diverse assurantie tussenpersonen  waarnaar ik kan doorverwijzen als hier nog vragen over zijn.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.